Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Πλειστηριασμοί: ξερριζωμός ή γενοκτονία ; (*)

Πλειστηριασμοί: ξερριζωμός ή γενοκτονία ;
Δελτίο πλειστηριασμών: κοντά 4 χρόνια τώρα δημοσιοποιεί τους πλειστηριασμούς της κάθε βδομάδας. Εκδίδεται με επιμέλεια της Πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί-stop και του Δικτύου Αλληλεγγύης Εξαρχείων. Αποτελεί το εργαλείο των κινητοποποιήσεων κατά των πλειστηριασμών. Τα κινήματα πληροφορούνται ποιά σπίτια, ποιές πρώτες κατοικίες, ποιές λαϊκές περιουσίες βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Προαναγγέλλει ποιοί αύριο θα χάσουν το σπίτι τους, ποιοί θα μείνουν στο δρόμο. Θα μπορούσε επομένως να λέγεται Δελτίο θανατικών εκτελέσεων. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Κάθε συμπολίτης μας, κτυπημένος από την κρίση που εξαναγκάσθηκε να φτωχοποιηθεί, να στερηθεί βασικά αγαθά, τλωτα προσπαθεί να σώσει το τελευταίο που του απέμενε: ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Όμως ήλθε η ώρα που θα το χάσει και αυτό. Το σύμβολο της αξιοπρέπειάς του γίνεται λεία των κερδοσκόπων, των τοκογλυφων τραπεζών, των δανειστών.

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε εκδόσει από 150 δελτία πλειστηριασμών, έχουμε μελετήσει πάνω από 2000 πλειστηριασμούς έναν προς έναν.. Σε αυτούς υπάρχουν εκατοντάδες πρώτες κατοικίες, υπάρχουν και δευτερεύουσες κατοικίες (ένα διαμέρισμα, ένα σπίτι στην επαρχία, ένα κατάστημα). Σε ένα μεγάλο ποσοστό πρόκειται για περιουσίες μικρομεσαίων οικονομικά πολιτών, σε ένα επίσης μεγάλο ποσοστό πρόκειται για περιουσίες μεσαίων στρωμάτων, που μένουν στα οικιστικά αναπτυσσόμενα οικιστικά προάστια. Από τις μελέτες μας προκύπτει ότι είναι το κατ' εξοχή κοινωνικό στρώμα που κτυπήθηκε από την κρίση. Από τα υψηλά κάποτε εισοδήματά τους οδηγήθηκαν στο να χάσουν τα πάντα.

Μέχρι την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το κίνημα είχε καταφέρει να αποτρέπει σχεδόν όλους τους πλειστηριασμούς που γίνονταν στα ειρηνοδικεία. Επέτρεπε μόνο αυτούς που αφορούσαν μη καταβληθέντες μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές η κραυγαλέες περιπτώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών. Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αποδειχθεί ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν το υπερόπλο των τραπεζών. Στη μεγάλη πλειοψηφία έχουν γίνει όλοι, χωρίς το κίνημα να μπορεί να τους αποτρέπει.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας
100 δις κόκκινα δάνεια, 100 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, 30 δις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, δεκάδες χιλιάδες "κόκκινοι" λογαριασμοί σε ΔΕΚΟ, σφίγγουν όλο και πιο πολύ τη θηλειά σε κάθε νοικοκυριό. Και μόνο η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχει προγραμματίσει από την 1/5/2018 σχεδόν 73.000 πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα το πρωτόκολλο συμμόρφωσης του προγράμματος προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για 130.000 πλειστηριασμούς έως και το 2021, και παράλληλα απαιτεί την εντός δύο μηνών έξωση από κάθε εκπλειστηριασθέν ακίνητο. Από την άλλη, απαξιωμένη εργασία, συνεχόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων, ανεργία και υποαπασχόληση, ανατιμήσεις βασικών αγαθών, φοροληστρικά γιουρούσια, γονατίζουν έτι περαιτέρω τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνθλίβοντας κάθε ελπίδα ανάκαμψης και εξόδου από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αντίθετα, θα ζήσουμε μια "ανάπτυξη" που θα στηριχθεί στο ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, θα μετατρέψει το δικαίωμα στη στέγη σε εμπόρευμα, θα επιβάλλει τον απόλυτο έλεγχο της γης από κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τον ανασχεδιασμό των πόλεων με βάση τις οικονομικές επιδιώξεις του real estate. Τα "κόκκινα δάνεια" μετατρέπονται σε πηγή αενάου κερδοφορίας για τις τράπεζες και ανείπωτης δυστυχίας για όσους θέλησαν να αποκτήσουν ένα σπίτι ή κάποιο ακίνητο για τις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή
Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό σχέδιο οι ασκήσεις συνεχών εκβιασμών και τρομοκράτησης είτε από τους θεσμούς και τους δανειστές, είτε από τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση, οδηγούν τους οφειλέτες στο να αποδεχθούν τη μοίρα τους: να χάσουν το σπίτι τους, το μαγαζί τους, το χωράφι τους. Αναδύεται ένας κόσμος χτυπημένος από έναν ακήρυχτο πόλεμο, παραδομένος στην κατάθλιψη και στην παραίτηση. Ελάχιστοι πια είναι αυτοί που ελπίζουν πως θα αλλάξει κάτι. Και ακόμη πιο λίγοι αυτοί που μπορούν να πιστέψουν και να παλέψουν για να αποτραπεί η καταστροφή τους. Έχουμε οδηγηθεί στην αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής που εκφράζεται με την απομαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών, παράλληλα με την απουσία ενός κοινού οράματος που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα στην επερχόμενη καταστροφή. Πόσους απασχολούν οι 130.000 πλειστηριασμοί, οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι που θα φιλοξενήσουν οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων;

Αν υπολογίσουμε ότι σε κάθε πολυκατοικία θα υπάρξουν 2-3 εξώσεις-οικογενειών, μια κοινωνία δεν μπορεί να κρύβει κάτω από το χαλί το πρόβλημα του διπλανού της. Πώς αλήθεια θα συνυπάρξουμε με ένα εκατομμύριο άστεγους πρώην γείτονές μας, με ένα εκατομμύριο νεκροζώντανους πολίτες ; Αν δεν θέλουμε να μιλήσουμε για γενοκτονία, ας μιλήσουμε για ξερριζωμό, ένα εσωτερικό ξερριζωμό, συνέπεια ενός ακήρυκτου εδώ και δεκαετίες πολέμου.

Και ποιός θα μπεί μπροστά ;
Αλήθεια έχει σκεφθεί κανείς αν ένας άστεγος, ένας ξεσπιτωμένος, μπορεί να γνοιαστεί και να παλέψει αύριο για όσα μικρά μπορούν να βασανίζουν την υπόλοιπη κοινωνία; Από το φθηνό ή δωρεάν εισιτήριο στις μετακινήσεις, έως την ακρίβεια, την ανεργία, τη φθηνοπληρωμένη εργασία, το προσφυγικό ή τη φασιστική επιβουλή. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας όρθιους, μαζί μας. Επομένως το ζήτημα των πλειστηριασμών μπαίνει σαν προτεραιότητα όλων των ενεργών συλλογικοτήτων, όλων των ενεργών πολιτών. Μόνο ένα μαζικό κίνημα με στόχο την αποτροπή των πλειστηριαμών και των εξώσεων μπορεί να είναι η απάντησή μας στην πρωτοφανή επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της κοινωνίας.

Θ.Α.
Μέλος της Πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί-Stop
και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών

* δημοσιεύθηκε στο περιοδοικό Δελτίο Θυέλλης - Μάρτιος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.