Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ο καιρός των συμβολαιογράφων


Μεταφορές Γενναδίου- Αριστοτέλους
αλισβερίσι με τίτλους επαιρόμενους*,
από των λογιστών την πονηριά
  των δικηγόρων τη νομομάθεια,
 των δικαστών τη δικαιοσύνη,
την επιμέλεια των κλητήρων,
των συμβολαιογράφων την καπατσοσύνη,
και των κηρύκων την βραχώδη αποφώνηση-
Ετελέσθη !
*Άπαντες ζωσμένοι με ατσαλάκωτα χαρτονομίσματα.

Μεταφορές ζωών 
και πραγμάτων αμετακίνητων
 κλεισμένων σε απόρθητα μπαούλα
οπλισμένα με νόμους 
και εκσπερματώσεις ονειρώξεων δικαιολογημένου πλουτισμού.
  
Στη διαδρομή σκορπιέται των πτωμάτων η φορμόλη
με πιστοποιητικά θανάτων πρόωρων
-με καλοσυντηρημένες υπογραφές και σφραγίδες,
στα Ναι και τα Όχι των εξουσιαστών
στο ιερό βωμό της ιδιοκτησίας.

Ασματικόν 
οι εκμηστηρεύσεις πόθων κρυφών
για το λάδι που θα κρατήσει για λίγο ακόμη στη ζωή
τους κατά νόμον εντεταλμένους.

Ετελέσθη, τετέλεσται
 στα τρίσβαθα των μεταρρυθμίσεων χάθηκε το κηρύκειον,
-στυγνών αλγορίθμων εντολές-
και η μνεία για τον χωροφύλακα
που φρόντισε τα της εκτέλεσης: να είσαι παρών.
να δεις με τα μάτια σου άσπρα χέρια, κάτασπρα 
να ανοίγουν τάφους μελλοθανάτων. 

Γυρίζουμε σε χρόνια σκοτεινά
τέτοια που από' να Ναι, από 'να Όχι να κρένεται η ζωή σου
αφού δεν ζήτησες παρά μονάχα 
μια γωνιά για ν' απαγκιάσεις.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ) κάθε πλειστηριασμός διενεργείται δημόσια από  συμβολαιογράφο ο οποίος θεωρούμενος ως υπάλληλος του πλειστηριασμού μεριμνά για την τήρηση των διατάξεων που έχουν θεσπισθεί για τη διαδικασία του εκπλειστηριασμού. Θεωρείται λοιπόν ότι ο συμβολαιογράφος προασπίζει τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών (οφειλέτη, επισπεύδοντος δανειστή (αλλά και κάθε τρίτου δανειστή που έχει προβάλλει ενδίκως απαίτηση κατά του οφειλέτη) και των υπερθεματιστών.

Στην πράξη όμως είναι έτσι ; Μάλλον όχι. Για παράδειγμα  αναρωτιώνται πολλοί πως γίνεται  συγκεκριμένοι συμβολαιογράφοι να αναλαμβάνουν κατ' ανάθεση δεκάδες πλειστηριασμούς σε όλη την Αττική, μάλιστα δε σε διαφορετικά ειρηνοδικεία την ίδια ημέρα. Επίσης πως συμβαίνει κάθε τράπεζα να έχει το δικό της team συμβολαιογράφων... Πέρα από αυτές τις εύλογες απορίες υπάρχουν τα γεγονότα της παραβίασης των διατάξεων από τους συμβολαιογράφους που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας.

Οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι παρότι τους έχουν καταγγελθεί τέτοιες παραβάσεις και έχουν μηνυθεί συγκεκριμένοι συμβολαιογράφοι δεν έχουν παρέμβει σε καμμία περίπτωση κατά του παραβάτη. Ούτε μια επίπληξη καν...

Δϊκαια λοιπόν το κοινωνικό σύνολο και ειδικά όσοι πλήττονται ή πρόκειτα να πληγούν από πλειστηριασμό διάκεινται επιφυλακτικά ως προς την ακεραιότητα της διαδικασίας του πλειστηριασμού.

Τη δυσπιστία αυτή έρχονται να τροφοδοτήσουν δύο εξελίξεις που αφορούν τη διαδικασία των πλειστηριασμών και που σε συνδυασμό με τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας απλοποιούν εις βάρος του οφειλέτη την όλη διαδικασία.

Ανακοινώθηκε προ 20 ημερών από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο πως εφεξής θα δίνει άδεια για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με πρυϋποθέσεις. Ακουλουθεί η ανακοίνωση:

Όλοι οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κατόπιν αδείας που θα χορηγείται από τους Συλλόγους ή τη Συντο­νιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβάλλεται κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα.

Έτσι, για αύριο Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο κατοικία του οφειλέτη (φυσικού προσώπου) με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, και για ποσό επισπευδόμενης απαίτησης, δηλαδή ποσό εγγραφής κατάσχεσης ίσο με ή πάνω από 300.000€.

Θα χορηγούνται επίσης άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους της επισπευδόμενης απαίτησης, μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων.

Αυτονόητο είναι ότι για ποσό επισπευδόμενης απαίτησης (εγγραφής κατάσχεσης) κάτω από 300.000€, δεν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατοικιών  οφειλετών (φυσικών προσώπων) με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ. Επιπρόσθετα, διαπιστώνουμε ότι, η συνταγματικώς καθορισμένη διαδικασία εκτέλεσης των νομίμως εκδοθεισών δικαστικών αποφάσεων επαφίεται στην υπομονή, την αντοχή και το κουράγιο εκάστου συναδέλφου συμβολαιογράφου. Διεκπεραιώνεται δε, μέσα από την ανοχή έως αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων και των επιφορτισμένων  με την τήρηση της τάξης και της εφαρμογής των νόμων οργάνων, καθώς κάθε Τετάρτη γινόμαστε θεατές σκηνών και το χειρότερο δέκτες προσωπικών επιθέσεων που μόνο σε ευνομούμενη Πολιτεία δεν ταιριάζουν.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
, Γεώργιος Ρούσκας

Η σχετική ανακοίνωση του συμβολαιογραφικού συλλόγου βρίθει υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας. Με απλά λόγια: Ο Συμβολαιογραφικός σύλλογος τα βρήκε με τις τράπεζες και εφεξής θα επιτρέπει πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, κάτι το οποίο δεν επέτρεπε (μη δίνοντας την άδειά του) μέχρι τώρα. Χάνονταν δουλειές θα σκεφθεί κάποιος. Διότι οι τράπεζες έχοντας βάλει στο μάτι τα ακριβά ακίνητα (οικίες) εμποδίζονταν από την μέχρι τώρα πολιτική των συμβολαιογράφων να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Από την άλλη οι ίδιοι οι μεγαλοσυμβολαιογράφοι είχαν απώλειες εσόδων, αρκεί να σκεφθεί κανείς πως η αμοιβή τους αγγίζει το 1,5% πάνω στην αξία του εκπλειστηριάσματος. Για παράδειγμα σπίτι με εγγραφή κατάσχεσης 300.000 ευρώ αποφέρει στον συμβολαιογράφο 45.000 ευρώ αμοιβή. 

Εδώ να διευκρινίσουμε κάτι που ελάχιστη σημασία θα έχει στο εξής: Το ποσό κατάσχεσης είναι ανεξάρτητο του ποσού οφειλής και επίσης του ποσού της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Παράδειγμα: Οφειλέτης Φ. οφείλει στην τράπεζα 600.000 ευρώ, το ακίνητο που κατέχει και εκπλειστηριάζεται έχει αξία 350.000 ευρώ, ενώ το ποσό της κατάσχεσης έχει ορισθεί από την τράπεζα στις 300.000 ευρώ. θα μπορούσε το ποσό της κατάσχεσης τα είναι ίσο με την εμπορική αξία ή και με την οφειλή, όμως κατά κανόνα τα τρία αυτά μεγέθη δεν ταυτίζονται.

Το μέγεθος της υποκρισίας του συμβολαιογραφικού κόσμου που εμπλέκεται με τους πλειστηριασμούς προσμετρήθηκε χθες σε απρόσμενη συνάντηση που είχε χθες συλλογικότητα κατά των πλειστηριασμών. Σε ερώτηση αν ο πήχυς των 300.000 ευρώ θα διατηρηθεί και κατά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακούσθηκε δια στόματος του κ. Ρούσκα ένα βροντερό ΟΧΙ.

Η δεύτερη εξέλιξη: Σήμερα επισημοποιήθηκε η διαδικασία που αφορά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με την επιμέλεια των συμβολαιογράφων και των συλλόγων τους. Ήδη δημιουργείται η κατάλληλη υποδομή προφανώς με συγχρηματοδότηση από κάποιο ΕΣΠΑ. Η απόσβεση της επένδυσης (που δεν είναι και μικρή) πιστεύει ο συμβολαιογραφικός κόσμος θα είναι σύντομη και εν συνεχεία και επικερδέστατη. Όχι μόνο γιατί θα μπορούν να είναι αποτελεσματική η διαδικασία των πλειστηριασμών αλλά και γιατί θα μπορούν να δημιουργηθούν τα περιθώρια για ένα καλό τζογάρισμα πάνω στα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα-φιλέτα. Μια διαδικασία τόσο κλειστή, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου από κάθε έχοντα έννομο συμφέρον και ειδικά τον οφειλέτη, θα επιτρέπει στους "επενδυτές" όπου γης να "χτυπάνε" ακίνητα σε όποια τιμή και όποια στιγμή επιθυμούν. Η χρηματιστηριοποίηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών ακολουθεί την εμπορευματοποίηση του αγαθού της στέγης. Τράπεζες και ξένα founds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια με έγγειο εξασφάλιση (προσημείωση, υποθήκη) θα διεθνοποιήσουν την αρπαγή της στέγης, της γής, των υποδομών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Και ο συμβολαιογραφικός κόσμος δια στόματος του είπε το ΝΑΙ στο να προσφέρει απλόχερα τη συνδρομή του σε αυτή τη λεηλασία. Είπε το ΝΑΙ, καθιστώντας το λειτούργημά του εργαλείο κερδοσκοπίας  και λεηλασίας των ζωών μας.  Ας το ξανασκεφτεί, ποτέ δεν είναι αργά.

απόψεις
θ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.