επικοινωνία: e-Mail DiKAExarchion@gmail.com


**** ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ****

Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων: Η θέση μας για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων και το πολιτικό περίπτερο της πλατείας

Η κατάσταση στα Εξάρχεια
Εδώ και περίπου ένα χρόνο και ειδικότερα με αφορμή το πολιτικό περίπτερο που στήθηκε στην πλατεία Εξαρχείων από τη Συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων, έχει υπάρξει μία τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ και της πολιτικής ηγεσίας για την περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, η εικόνα που προβάλλεται για τα Εξάρχεια προς τους ανθρώπους που δεν τα γνωρίζουν είναι αυτή της ανομίας, της βρωμιάς, του κινδύνου. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό «ρεπορτάζ» πως, εξαιτίας του διαβόητου άβατου, δεν υπάρχουν τράπεζες ή σούπερμάρκετ στα Εξάρχεια και πως τα σκουπιδιάρικα μαζεύουν τα σκουπίδια υπό την προστασία άγρυπνων κατοίκων που φυλάνε τσίλιες.
Όλη αυτή η ψευδής προπαγάνδα αποσκοπεί στο να δοθεί η εικόνα μίας περιοχής που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, παρακμής και εγκατάλειψης. Μίας περιοχής που, σαν άτακτο παιδί πρέπει να νουθετηθεί.

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας. Σε μία Ελλάδα που η 8ετής κρίση έχει απομυζήσει τους περισσότερους Αθηναίους, κάνοντάς τους νωθρούς, απογοητευμένους και απαθείς, τα Εξάρχεια παραμένουν ζωντανά, μαχητικά, ονειροπόλα, συμμετοχικά, αλληλέγγυα. Οικογένειες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, εργαζόμενοι/νες, κοινωνικοί αγωνιστές/ριες, θαμώνες, μετανάστες/τριες και πρόσφυγες, γκέυ, λεσβίες, τρανς, χρήστες ναρκωτικών, φοιτητές/τριες – μαθητές/τριες, άστεγοι συνθέτουν τον περίπλοκο κοινωνικό ιστό των Εξαρχείων, έναν ιστό που καμία άλλη γειτονιά δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί.

Υπ’αυτή την έννοια, τα Εξάρχεια είναι όντως ένα ξεχωριστό “κρατίδιο” με ευαίσθητες ισορροπίες και μοναδικές ιδιαιτερότητες. Παρ’ολαυτά καταφέρνουμε να συνυπάρξουμε και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε τη γειτονιά.

Η Συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων και το πολιτικό περίπτερο
Αυτό που δεν πάει καλά με τα Εξάρχεια είναι οι μαφίες των ναρκωτικών που λυμαίνονται την ευρύτερη περιοχή με τη γνώση και την ανοχή της αστυνομίας και που πουλάνε εξουσία σε περαστικούς και γείτονες. Η κουλτούρα που φέρνουν μαζί τους τα άτομα αυτά είναι τοξική για μια περιοχή όπως η δική μας που στηρίζεται στην ελευθερία, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη. Ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο νόμος της ζούγκλας που πρεσβεύουν ενεργά και καθημερινά έχει δημιουργήσει ένα αντίπαλο μοντέλο, αυτό του οπορτουνιστή και αντικοινωνικού εξουσιαστή.

Η Συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων οργανώθηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει αυτά τα αντικοινωνικά φαινόμενα, δηλαδή τις μαφίες των ναρκωτικών και τον κοινωνικό κανιβαλισμό και να συμβάλει και αυτή, στον αγώνα που γίνεται για την αυτοπροστασία της γειτονιάς μας από τη διάβρωση που αυτά προκαλούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε πλήθος δράσεων στην πλατεία μέσα στη χρονιά που πέρασε, έφτιαξε την παιδική χαρά και έστησε το πολιτικό περίπτερο στο οποίο τα συστημικά ΜΜΕ αναφέρονται ως «αναρχικό ΚΕΠ» προκειμένου να το μειώσουν και να το απονοηματοδοτήσουν. Η παρουσία του πολιτικού περίπτερου και της παιδικής χαράς (την οποία τα ΜΜΕ ξεχνάνε να αναφέρουν) έρχονται να προσθέσουν στις συλλογικές δράσεις κατοίκων και συλλογικοτήτων για τον περιορισμό των παραπάνω φαινομένων.

Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να ξεφορτωθούμε όλη τη βία και την αντικοινωνικότητα που έχει μολύνει την περιοχή μας τα τελευταία χρόνια. Παρόλαυτά, το πολιτικό περίπτερο, η παιδική χαρά και τέτοιου είδους δράσεις βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ καλά θα κάνουν να μας αφήσουν ήσυχους/ες. Τα Εξάρχεια δεν έχουν ανάγκη την “βοήθειά” και την “προστασία” τους. Τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί που τόσο κόπτονται τώρα τελευταία για τα Εξάρχεια, το κάνουν για να προωθήσουν μία συντηρητική πολιτική ατζέντα, που καμία σχέση δεν έχει με τα προβλήματα της περιοχής μας αλλά περισσότερο αποσκοπεί στον εκφοβισμό και την αφύπνιση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι αδιανόητο το γεγονός πως σε μία εποχή που η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται (αεροδρόμια, λιμάνι Πειραιά, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), συνάνθρωποί μας πετιούνται στο δρόμο μέσω πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας λόγω χρεών και το περιβάλλον μας καταστρέφεται προς εξυπηρέτηση εγχώριων και ξένων μεγαλοσυμφερόντων, τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί ασχολούνται με ένα κοντέινερ 8 τετραγωνικών που έστησε μία συλλογικότητα σε μία πλατεία της Αθήνας.

Στην εκστρατεία λάσπης, συκοφάντησης και απειλών για τη γειτονιά μας, τους απαντάμε με τα Εξάρχεια της δημιουργίας, της αλληλεγγύης αλλά και της αντίστασης.

Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων
Μάης 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.