Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Το Νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

...σανίδα σωτηρίας ή ληξιαρχική πράξη θανάτου για δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις ;

Κατατέθηκε και συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το Νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων αλλά και όλων των κλάδων των αυτοτελώς απασχολουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, προσωπικές επιχειρήσεις, γεωργούς, κ.λπ).

Στο νομοσχέδιο οι κυριώτερες προβλέψεις είναι:

1. Κούρεμα/διακανονισμός του χρέους σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εφορίες, λοιπούς τρίτους πιστωτές. Δηλαδή καλύπτει όλα τα χρέη ενός οφειλέτη, εκτός από χρέη σε μισθωτούς/εργάτες, μικροέμπορους.

2. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση τραπεζικών, ασφαλιστικών και κεφαλαιουχικών δραστηριοτήτων εταιρείες.

3. Ο διακανονισμός αποβλέπει στην αναδιάρθωση της επιχείρησης και δεν καλύπτει περιπτώσεις που δεν κριθούν "βιώσιμες".

4. Καλύπτονται πάσης φύσεως δάνεια και οφειλές των ως άνω κατηγοριών (εμπορικά, καταναλωτικά, στεγαστικά) ακόμη και αν το δάνειο ελήφθη για στεγαστικές ανάγκες του οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο προστατεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και φυσικά η πρώτη κατοικία κάτι που δεν καλύπτονταν από το νόμο Κατσέλη.

Μετά από 7 χρόνια επιδείνωσης της οικονομίας  νομοθετείται μια ελπίδα σωτηρίας για κάποιους όχι όμως για την μεγάλη και σιωπηλή πλειοψηφία των μικροεπειχειρηματιών/ελεύθερων επαγγελματιών που έκλεισαν ή ανέστειλαν ή ακόμη υπολειτουργούν τις επιχειρήσεις τους και δεν προβλέπεται να κριθούν "βιώσιμες" με βάση το νέο νομοσχέδιο.

Υπάρχει και ένα άλλο σκοτεινό σημείο: με ποιά κριτήρια θα αξιολογούνται ως βιώσιμες αυτές οι οικονομικές μονάδες ; Μήπως τελικά το νομοσχέδιο θα αποτελέσει τον "καιάδα" για δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις που αποτέλειωσε η παρατεταμένη κρίση προκειμένου να καθαρίσει το "τοπίο" και να απομείνουν στην αγορά οι λίγοι και οι εκλεκτοί ;

Αυτά εν περιλήψει και θα επανέλθουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.