Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ενας στους δύο ιδιοκτήτες χάνει το σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες

Το τελικό σενάριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που δημοσιεύει το tvxs.gr και αναδημοσιίεύεται σε φιλοκυβερνητικό blog (και αυτό έχει τη σημασία του) οδηγεί στο συμπέρασμα πως το 35 έως το 45% των σπιτιών (πρώτη κατοικία) θα αρχίσουν από 1.1.2016 να βγαίνουν σε πλειστηριασμό με συνοπτικές διαδικασίες, με ανύπαρκτα νομικά ερείσματα προστασίας και με ένα κίνημα που πάει κατά διαόλου. 


Μιλάμε για 180.000 κόκκινα δάνεια φυσικών προσώπων (έμποροι-επαγγελματίες δεν περιλαμβάνονται) τουτέστιν 80.000 σπίτια (πρώτες κατοικίες) βγαίνουν με το καλημέρα στο 2016 στο σφυρί. Δεν περιλαμβάνονται δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικά, πατρικά, κ.λπ.) ή επαγγελματικοί χώροι, οικόπεδα, χωράφια. Αυτά τάχει ήδη φάει η μαρμάγκα χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Μένουν λοιπόν 100.000 κόκκινοι δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα και την ελπίδα να σώσουν το σπίτι που μένουν. με προϋποθέσεις και κόστος που αυτή τη στιγμή παζαρεύονται εν όψει της τελικής συμφωνίας με τους (θ)εσμούς).

Αυτοί οι "τυχεροί" θα πρέπει να περάσουν από την τράπεζα, να αποδείξουν ότι είναι συνεργάσιμοι, να δεχτούν ή να απορίψουν τις προτάσεις του τραπεζίτη τους για έναν "έντιμο" συμβιβασμό (στα πλαίσια του υποχρεωτικού εξωδικαστικού συμβιβασμού). Κοινώς να υποστούν την ταπείνωση που υπέστη και ο πρωθυπουργός στις 13 Ιούλη από την κ. Μέρκελ, ταπείνωση που προϋποθέτει να βγάλουν και έρπη.

Αν η διαπραγμάτευση με τα ακέφαλα τέρατα αποτύχει τότε ο ταπεινωμένος δανειολήπτης μπορεί να καταφύγει στο νόμο Κατσέλη έχοντας στο βαλάντιο ένα σοβαρό ποσό για ξεκίνημα της διακαστικής διαπραγμάτευσης. Ένα κάρο χαρτιά (μέχρι και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου) θα ξετιναχτούν ένα προς ένα για να δώσουν πάτημα στο δικαστή να απορρίψει την αίτηση και μετά άντε με τους 80.000.

Το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου είναι το κλου της υπόθεσης. Τί χρειάζεται αυτό ; Για να χρησιμεύσει τυχόν καταδίκη (έστω και με αναστολή, έστω και στο στάδιο της έφεσης) σαν απόδειξη αφερεγγυότητας του δανειολήπτη. Δηλαδή ένας μικροεπαγγελματίας που σύρθηκε πριν από 25 χρόνια από το ΤΕΒΕ στα δικαστήρια γιατί όφειλε ένα ποσό, έστω και αν δεν καταδικάστηκε τελεσίδικα, θα βρεθεί το αίτημά του για ένταξη στο νόμο Κατσέλη στο καλάθι των αποριμμάτων. Κοινώς οποιαδήποτε καταδίκη για οφειλή ποινικοποιείται στο διηνεκές και εδώ δεν χωράει παραγραφή (ούτε κακούργημα να ήταν).

Αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη οι μισοί από τους 100.000 είναι ζήτημα. Εϊτε γιατί δεν υπάρχει σάλιο να υποστηρίξουν την αίτησή τους, είτε γιατί τα δικαστήρια θα απορρίπτουν σωρηδόν τις αιτήσεις με διάφορες προφάσεις. Οι οποίες προφάσεις δεν θα προσπορίζονται μόνο από τα δεκάδες χαρτιά που θα περιλαμβάνει ο φάκελλος της αίτησης αλλά και ένα μικρό χωράφι στο χωριό θα μπορεί να αποτελεί πρόφαση απόρριψης της αίτησης.

Κι επανερχόμαστε στο πρώτο και μεγάλο κοσκίνισμα των 180.000 δανειοληπτών. Τα κριτήρια για να έχει κανείς τη δυνατότητα ένταξης στο νόμο Κατσέλη παίζονται έως και σήμερα. Από το δημοσίευμα του tvxs.gr συνάγεται ότι σε ένα ποσοστό μεταξύ του 55 και 65% θα κλείσει η συμφωνία σφαγής. δηλαδή αυτοί θα είναι που θα ελπίζουν. Οι υπόλοιποι έχουν να πληρώσουν λέει η κυβέρνηση άρα είναι οι μπαταχτσήδες. Καθόλου δεν λαμβάνεται υπόψη ότι αγόρασε κάποιος ένα σπίτι λίγο μεγαλύτερο βασιζόμενος στην υποσχετική της ανάπτυξης, πιστεύοντας ότι θα έχει δουλειά. Δεν λαμβάνεται υπόψην ότι στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα (2000-2009) οι τιμές των ακινήτων είχαν φουσκώσει τεχνηέντως και δολίως. Η φούσκα της ανάπτυξης συμπαρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της. Ένας μικρομεσαίος νοικοκύρης θα μπορούσε να της αντισταθεί ;

Αυτή η απάτη, η δόλια μεθόδευση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και παράλληλα η μεθοδευμένη πρώτα ήπια και μετά βάρβαρη φτωχοποίηση του λαού δεν θα διαχθούν ποτέ, δεν θα ληφθούν υπόψη σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον δήμιο, με την τράπεζα, με το δημόσιο.

Διαβάστε όλόκληρο το κείμενο του tvxs.gr.
Σε προστασία της πρώτης κατοικίας για το 55% έως 65% των οφειλετών οδηγεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο «έντιμος συμβιβασμός» στον οποίον οδεύουν κυβέρνηση και πιστωτές μετά το χθεσινό Eurogroup - ένας συμβιβασμός, που κινείται πάνω στην παραδοχή και των δύο πλευρών ότι στο δίχτυ προστασίας θα ενταχθούν μόνον όσοι «αποδεδειγμένα» δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.




Οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το «γενικό πλαίσιο», και «όχι οι λεπτομέρειες και οι τελικοί όροι», της νέας πρότασης που είχε ήδη παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Η πρόταση αυτή κατεβάζει το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας στις 180.000 ευρώ για άγαμο. Το όριο αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για ζευγάρι και κατά επιπλέον 25.000 για κάθε παιδί και δείχνει να γίνεται, ως βασικός άξονας τουλάχιστον, αποδεκτό από τους πιστωτές.
Η περαιτέρω ανοιχτή, και πιο δύσκολη, διαπραγμάτευση αφορά το εισοδηματικό κριτήριο στο οποίο η Αθήνα φέρεται να υποχωρεί και να κινείται κοντά στο λεγόμενο ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, που είναι τα 24.000 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα. Η αρχική απαίτηση της τρόικας ήταν να προσδιοριστεί ο πήχης σχεδόν στο όριο της φτώχειας, δηλαδή κατά τι πάνω από 13.000 ευρώ, ενώ η αφετηρία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τα 35.000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά.
Στην τελική φόρμουλα που συζητείται, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, στο τραπέζι έχει τεθεί και το αντίστοιχο μοντέλο που υιοθετήθηκε στην Κύπρο – ένα μοντέλο, στο οποίο τα κριτήρια προστασίας ορίστησαν σε εκτιμητέα αγοραία αξία του ακινήτου 250.000 ευρώ, σύνολο δανείου όχι υψηλότερο από 300.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 22.000 ευρώ για οικογένειες χωρίς παιδιά με επιπλέον 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Στην φόρμουλα που εξετάζεται για την ελληνική εκδοχή, συζητείται το ενδεχόμενο το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης να πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή περί το 1,5, ο οποίος είτε θα είναι σταθερός και θα επανεξεταστεί σε έναν χρόνο, είτε θα είναι κλιμακωτός και θα μειώνεται σε ορίζοντα τριετίας.
Εάν εν τέλει προκριθεί το μοντέλο αυτό, με τις όποιες επιμέρους προσαρμογές και τροποποιήσεις, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας περίπου 160.000 έως 180.000 οφειλέτες από το σύνολο των περίπου 300.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.