Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Πολιτιστικά δρώμενα από τη Λαϊκή Συνέλευση των Εξαρχείων

Με πολλή όρεξη, φαντασία εκ μέρους των διοργανωτών αλλά και μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη γειτονιά μας. Μετά την προβολή του ντοκυμαντέρ Ο Δρόμος προς τη Δύση και την παράσταση Καραγκιόζη την προηγούμενη βδομάδα, έρχεται η θεατρική παράσταση με το έργο Kassandra (Σάββατο 14/3) και η προβολή της ταινίας Ο Μικρός Νικόλας την Κυριακή.

Δεν ξεχνάμε τα παιδιά και αυτά ανταποκρίνονται. Στην παράσταση ο χώρος εκδηλώσεων ήταν κατάμεστος και αυτό περιμένουμε να γίνει και την Κυριακή. 

Αναλυτικά για τις παραστάσεις αυτές θα διαβάσετε στη συνέχεια. Οι εκδηλώσεις για την επόμενη βδομάδα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη το βράδυ θα ανακοινωθούν.

Η Λαϊκή συνέλευση Εξαρχείων δημιουργήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες και έχει στο ενεργητικό της δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ένα μεγάλο φεστιβάλ. Παράλληλα δίνει βάρος στις δράσεις κατά της καταστολής, των μαφιών, του κοινωνικού κανιβαλισμού απευθυνόμενη στη γειτονιά συνολικά. Στο ελάχιστο χρόνο της λειτουργίας της έχει καταφέρει να απομακρύνει από συγκεκριμένα σημεία της γειτονιάς εμπόρους ναρκωτικών αλλά και "θαμώνες" με αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι κινηματικές παρεμβάσεις της στηρίζονται πρώτα και κύρια στη συμμετοχή των κατοίκων και στη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτικών τάσεων μέσα στη συνέλευση.

Για τη θεατρική παράσταση Kassandra:


O Sergio Blanco εμπνεύστηκε από την Αθήνα και έγραψε ένα σπαρακτικό και κωμικό μονόλογο, για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου. Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων παρουσιάζει στον Ελεύθερο κοινωνικό Χώρο Nosotros την Kassandra.

Η Kassandra ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs Bunny, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’ Χάρα. Η απόσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ηθοποιού και θεατή, χώρου και λόγου καταρρέει.

Στο μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας – εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα.

Η Kassandra πρωτοανέβηκε στην Αθήνα, στο μπαρ Άνθρωπος το 2011, και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αλβανία, Ελβετία, Κόσοβο, Τσεχία, fYROM, Βουλγαρία, Ισπανία).

Συντελεστές
Κείμενο: Sergio Blanco
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου – Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Επιμέλεια κοστουμιών: Λουκία Μινέτου
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου Φωτογραφίες – Επιμέλεια φωτισμού: Δημήτρης Γερακίτης
Οπτική επικοινωνία: Dennis Spearman
Trailer: Χρήστος Μουρούκης
Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου
Μια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου 1+1=1
Ομάδα παραγωγής: Λαρίσα Βέργου, Θάνος Κάππας, Αλέξης Καρατζάς, Ελένη Καρρά, Χριστίνα Κούλη, Δήμητρα Νικολοπούλου, Ελένη Πανίτσκα, Τζένη Παρασκευοπούλου, Αννέτα Πυλαρινού, Αντώνης Ροκάκης, Γραμματούλα Σταυρακούδη, Μαρία-Ξένια Στυλιανού

Βραβεία- 
Bραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Apollon 2011, Φίερ)- Βραβείο Καλύτερης Διαδραστικής Περφόρμανς (Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος MonoAkt – Κόσοβο, 2012)- Βραβείο Ερμηνείας Actor of Europe 2012 (Διεθνές Φεστιβάλ Actor of Europe – Ρέσεν, 2012)- Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Trans Ρόλο &- Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου (3rd Gay Theatre Awards – Αθήνα, 2014).

στον Nosotros-Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια
Ημέρα14 Μαρτίου 2015
Διάρκεια 60'
έναρξη 21:00
Είσοδος ελεύθερη


Οι εκδηλώσεις της Λαϊκής συνέλευσης Εξαρχείων για τα παιδιά της γειτονιάς συνεχίζονται με την προβολή του ΜΙΚΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑ, αυτή την Κυριακή 15/3 στις 18.00 στον χώρο της Λαϊκής συνέλευσης, Α.Μεταξά 12. Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.