Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ισλανδία: Παραγράφονται χρέη νοικοκυριών προς τις τράπεζες


Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της Ισλανδίας αναμένεται να ανακουφιστούν από τη διαδικασία παραγραφής μέρους των χρεών προσώπων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, η οποία ξεκίνησε σήμερα στη χώρα. Το ισλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή ένα νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν την παραγραφή χρεών τους, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος.

Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του κύριου μέρους του χρέους των νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό - κάτι που αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων - χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις: 

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η ρύθμιση αφορά περίπου 69.000 νοικοκυριά - από τα 124.000 που αριθμεί η χώρα - και πως κατά μέσο όρο μπορούν να διεκδικήσουν 1,1 εκατ. κορώνες (7.100 ευρώ).

Αυτή η ελάφρυνση χρεών, η οποία εξαρτάται από το ποσό του δανείου, έχει ανώτατο όριο τις 4 εκατ. κορώνες (πάνω από 25.900 ευρώ).

Χθες, η εφορία άνοιξε έναν ιστότοπο στο Ίντερνετ, τον leidretting.is, στον οποίο οι Ισλανδοί μπορούν να υποβάλουν το φάκελό τους: Μέσα στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του ιστότοπου, είχαν υποβληθεί 5.000 φάκελοι, δήλωσε στην εφημερίδα Frettabladid ένας από τους τεχνικούς υπευθύνους του.

Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε την κύρια προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του 2013 μαζί με τον συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Η ρύθμιση προκάλεσε πάντως εκτεταμένη πολεμική στην Ισλανδία και αλλού, εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's, εξαιτίας του υψηλού κόστους του και των αβέβαιων οικονομικών επιπτώσεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.