Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Χαράτσι ΔΕΗ (ΕΕΤΑ): τί θα γίνει με όσους δεν το πλήρωσαν


Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων κ. Θεοχάρη που επέγραψε το 2013 δόθηκαν οδηγίες στη ΔΕΗ αλλά και στους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να αποστείλλουν τα πλήρη στοιχεία όσων δεν εξοφλήσουν το ΕΕΤΑ (χαράτσι του 2013) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ ) δια τα ...περαιτέρω.

Συγκεκριμένα αυτές τις ημέρες, η ΔΕΗ αποστέλλει τους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν την τελευταία δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ. Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία καθώς η ΔΕΗ έχει εντολή να στείλει τα στοιχεία τους στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτοί που θα πληρώσουν εκπρόθεσμα ρεύμα+χαράτσι θα μπλέξουν και πάλι, μιας και θα θεωρηθεί από τη ΔΕΗ ότι δεν εξόφλησαν το χαράτσι (ΕΕΤΑ). Επομένως αν είναι να πληρώσετε εκπρόθεσμα τουλάχιστον μην πληρώνετε το ποσό του ΕΕΤΑ αλλά μόνο το ρεύμα.

Να τι λέει η απόφαση: «Aν δεν καταβληθεί το τέλος, εν όλω ή εν μέρει, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την ημερομηνία λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΕΤΑ, διαγράφουν το οφειλόμενο κατά την ημερομηνία αυτή ΕΕΤΑ από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των υπόχρεων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γ.Γ.Π.Σ. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν, ταυτόχρονα με τη διαγραφή του οφειλόμενου ποσού του ΕΕΤΑ., να αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις των καταναλωτών για τους οποίους διαγράφηκε η απαίτηση ΕΕΤΑ., στις οποίες περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. του καταναλωτή, το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου, εφόσον αυτά είναι γνωστά, ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση του ακινήτου, το συνολικό ποσό του τέλους που έχει βεβαιωθεί, το ποσό που έχει καταβληθεί και το υπόλοιπο – οφειλόμενο ποσό».

Πρακτικά, είναι η ίδια διαδικασία που έχει αποφασισθεί από το 2011 (επί υπουργείας Βενιζέλου). Συγκεκριμένα η τότε απόφαση υπεδείκνυε στη ΔΕΗ να διαγράφει το χαράτσι από τους λογαριασμούς με την πάροδο ενός τετραμήνου από την ημερομηνία λήξης κάθε λογαριασμού και να αποστέλλει τα στοιχεία των πελατών της (που αναγράφονταν στους λογαριασμούς) στη Γ.Γ.Π.Σ. Μόνο που τότε τα αναγραφόμενα στοιχεία των λογαριασμών της ΔΕΗ "επέτρεψαν" σε ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών να μην πληρώσουν το χαράτσι, με αποτέλεσμα να τους ψάχνει ακόμη ο Θεοχάρης...

Έκτοτε όμως και με την υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στη φορολογική δήλωση ελάχιστοι έως κανείς δεν θάναι πιο στο ακαταδίωκτο. Ίσως εκτός από αυτούς που έκαναν χειρόγραφες δηλώσεις και δεν ανέγραψαν τον αριθμό παροχής ή εκείνους που στον αντίστοιχο κωδικό έγραψαν άλλα αντί άλλων (π.χ. αριθμό άλλου ρολογιού).

Η συνέχεια σε όσους δεν πλήρωσαν είναι γνωστή: σημείωμα από την εφορία "περάστε δια υπόθεσίν σας", κ.τλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.