Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Πλειστηριασμοί: ακόμη δεν κατάλαβες ότι χάνεις το σπίτι σου ;


Όσο ανείπωτη είναι η βαρβαρότητα των τραπεζών και του κράτους άλλο τόσο απερίγραπτη είναι η αφασία ενός μεγάλου μέρους του λαού τούτης της χώρας. Εδώ και μήνες αν όχι και δύο χρόνια τουλάχιστον, όλα τα σημάδια έδειχναν που θα πάει η κατάσταση με την ακίνητη περιουσία όσων οφείλουν σε κράτος ή τράπεζες αλλά και ακόμη και όσων ...δεν οφείλουν ! Και το γαμώτο είναι ότι όταν σε ανύποπτο χρόνο λέγονταν αυτά, πολλοί "αγρούς αγοράζαμε".

Και για το μεν κράτος (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) οι κρατούντες εδώ και τρία χρόνια είχαν δηλώσει ξεκάθαρα τις ορέξεις του και την ανάγκη του να αρπάξει την ακίνητη περιουσία κάθε πολίτη προκειμένου να καλύψει τους δανειστές του, φροντίζοντας με κάθε επιμέλεια να τον εξοντώσει οικονομικά με κάθε τρόπο (ανεργία, απαξίωση εργασίας, φοροληστεία, κατάργηση κοινωνικών παροχών, αύξηση τιμών στα βασικά αγαθά), προκειμένου να είναι ευάλωτος στους εκβιασμούς και στις ορέξεις του.

Οι τραπεζίτες από την άλλη περίμεναν υπομονετικά και αυτοί το μποναμά τους, πέρα από τον μποναμά των 220 δις που έλαβαν από τους φορολογούμενους της χώρας. Περίμεναν πότε θα αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών έτσι ώστε είτε ο νόμος Κατσέλη, είτε ένας νέος νόμος θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών τους στις τσέπες τους, με απλά λόγια θα λειτουργούσαν (αυτοί οι νόμοι) για τα συμφέροντά τους.

Και αυτό διεφάνη ξεκάθαρα με τον τελευταίο νόμο Ν.4224/2013 (άρθρο 2). Ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει τα πράγματα με το όνομά τους (άλλωστε ο νόμος αυτός κατονομάζεται ως "Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες επείγουσες διατάξεις"):

Όσοι δεν καταφύγουν είτε στο νόμο Κατσέλη, είτε στον Ν.4224/2013 (που ψηφίστηκε στις 21/12/2013) και έχουν "κοκκινα" δάνεια από κάθε αιτία και οποιουδήποτε ποσού και τους έχει κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής από τις τράπεζες, χάνουν το σπίτι τους (κύρια κατοικία τους) μιας και αίρεται η προστασία της από οποιοδήποτε προηγούμενο νόμο.

Αυτό είναι μόνο ο πρόλογος μιας ζοφώδους πραγματικότητας στην οποία σε λίγους μήνες όλοι θα ζήσουμε. Γιατί είτε ο νόμος Κατσέλη, είτε ο 4224 προβλέπουν τέτοιες δεσμέυσεις εκ μέρους του οφειλέτη που είναι αδύνατον να τις τηρήσει, τουλάχιστον αυτές που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την επίκληση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι αυτοί.

Πιο συγκεκριμένα με το νόμο Κατσέλη αναλαμβάνει να ρευστοποιήσει όλη του την περιουσία (εκτός της πρώτης κατοικίας) προκειμένου να εξοφληθεί η τράπεζα(ες) αλλά και να εκπληρώνει την δέσμευση να καταβάλλει κάθε μήνα ένα ποσό που θα ορίσει με προσωρινά μέτρα (ασφαλιστικά) το ειρηνοδικείο. Αυτή η εκδίκαση το πολύ θα επισυμβεί σε 2 μήνες από την προσφυγή του, άρα έχει ελάχιστη περίοδο χάριτος.

Με τον νόμο 4224 αναλαμβάνει: 
-να ενημερώσει "υπεύθυνα" την τράπεζα για την περιουσιακή του κατάσταση (χρηματικά ποσά, κινητές αξίες και αντικείμενα, ακίνητη περιουσία, αποδοχές) 
και 
-παράλληλα να διαθέτει το 10% (τουλάχιστον) των ετήσιων ή μηνιαίων καθαρών αποδοχών* του για την εξόφληση του χρέους του. και αυτά ίσα για να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοκίας του έως τις 31/12/2014 ! (κάτω από προϋποθέσεις βέβαια)** 

Ένας θεός ξέρει τι θα σκαρφιστούν μετά οι τραπεζίτες ή τι δεσμεύσεις θα επιβάλλουν για να συνεχισθεί η "προστασία". Με απλά λόγια θα πληρώνεις ένα ενοίκιο για να μένεις στο σπίτι σου (της τάξης του 10% τουλάχιστον του εισοδήματός σου -για μισθωτός-συνταξιούχους) ενώ παράλληλα θα έχεις χάσει όλη την υπόλοιπη περιουσία σου μιας και δεν προστατεύεται πλέον από τον πλειστηριαμό.

Και ποιός μπορεί με σιγουριά να υποσχεθεί ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που με εκβιαστικό τρόπο όρισαν, νομοθετώντας, οι τραπεζίτες ;

Η διαφορά των δύο νόμων έγκειται στο ότι με το νόμο Κατσέλη μπαίνεις σε μια διαδικασία εξασφαλισμένης προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, εφ'οσον βέβαια τηρείς τις δεσμεύσεις του νόμου. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση απλά ελπίζεις στη ...μεγαλοψυχία του τραπεζίτη σου και του Χατζηδάκη.

Τώρα κατάλαβες πως μας την έστησαν ; Κατάλαβες με τι νόμισμα θα πληρώσουμε την αφασία μας ; Πώς αλλοιώς πρέπει να το εξηγήσουμε: ότι το βράδυ της ψήφισης του νόμου 4224 ούτε τριακόσια άτομα δεν κατέβηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των επικείμενων πλειστηριασμών. 

υγ1. αυτοί που ακόμη δεν οφείλουν σε κράτος και τράπεζες ας μη χαίρονται. Έχουν και γι' αυτών τη γούνα ράμματα οι τραπεζίτες και το συνεταιράκι τους το κράτος...

υγ2. Βλέπε εδώ τη διαδικασία που προβλέπεται για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό. Κι' εδώ το νόμο Κατσέλη.

παραπομπές
* Έμποροι & Ελεύθεροι Επαγγελματίες καταβάλλουν τουλάχιστον το 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου τους. Άνεργοι & χαμηλόμισθοι (μέχρι του ποσού του επιδόματος Ανεργίας):Μηδενικές καταβολές.

**προϋποθέσεις προστασίας βλέπε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.