Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Εξάρχεια: ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ – ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ


Ή ΣΕ ΤΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ; 

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί τελευταία για τον ‘κοινωνικό κανιβαλισμό’ στα Εξάρχεια. Καταστάσεις και περιστατικά που πολλοί πίστευαν ότι είχαν περιοριστεί με την παρέμβαση των συλλογικοτήτων και των κατοίκων της περιοχής, κάνουν την επανεμφάνισή τους και μάλιστα δριμύτερα. Δεν είναι μόνο το μαφιόζικου τύπου ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πυροβολισμούς στη Ζωοδόχου Πηγής και οι επιθέσεις μπράβων σε μετανάστες μικροπωλητές στη Στουρνάρη. Ούτε οι όλο και συχνότεροι εμπρησμοί αυτοκινήτων. Δεν είναι απλώς οι διαρρήξεις σε σπίτια και μαγαζιά. Ούτε η κεκαυμένη ζώνη πρέζας – λαθραίων - πορνείας που μετακινείται προς τα Εξάρχεια και ξαναβγαίνει στις παρυφές τους κατά το δοκούν. 

Είναι που όλα τα παραπάνω ‘τυχαία’ γεγονότα συνοδεύονται από ακόμα μεγαλύτερη αστυνομική παρέμβαση και καταστολή. Στόχος πλέον δεν είναι μόνο οι καταλήψεις και τα κοινωνικά κέντρα. Μετά από κάθε περιστατικό μαφιόζικης βίας ή ακόμα και χωρίς αφορμή, ο εκφοβισμός και τα πογκρόμ από ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στην πλατεία και τα γύρω στενά, με μαζικές προσαγωγές, στοχευμένες και τυχαίες, περνούν στην ημερήσια διάταξη. Δεν μπορούμε πλέον, λοιπόν, να μιλάμε για κοινωνικό κανιβαλισμό, αλλά για μεθοδευμένη και εντεινόμενη πολιορκία των Εξαρχείων από κράτος και παρακράτος. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η εμφάνιση του Υπουργού Προ-Πο, ο οποίος με πλήρη κουστωδία έκανε σύντομη πρόβα διάβασης από την περιοχή και εξήλθε πριν προλάβουν όσοι τον εντόπισαν να αντιδράσουν. 

Με τη βίαια επιχείρηση ανακατανομής εισοδημάτων από τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού να βρίσκεται στο απόγειό της, οι νεοάστεγοι πληθαίνουν και ολόκληρες γειτονιές εγκαταλείπονται, όχι μόνο λόγω των μικρομάγαζων που κλείνουν ή των ανοίκιαστων διαμερισμάτων, αλλά και του κλίματος ανασφάλειας που καλλιεργούν συστηματικά χέρι-χέρι ο επίσημος κατασταλτικός μηχανισμός και η πολύ βολική για αυτόν μαφία. Οι στόχοι πολλαπλοί: οικονομικός έλεγχος της περιοχής, διείσδυση των φασιστών, δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την εξαγορά ακινήτων από real estate και μεγάλες κατασκευαστικές που καραδοκούν να επωφεληθούν από την ‘κρίση’, κύριος στόχος είναι η διάλυση των κινηματικών ομάδων και δικτύων που φράζουν το δρόμο στα σχέδιά τους, ταυτόχρονα με την τρομοκράτηση όσων τολμούν ακόμα απλώς και να ανασαίνουν ελεύθερα στα Εξάρχεια. 

Θα τους αφήσουμε; 

Ο χαρακτήρας των Εξαρχείων δεν ορίζεται, όπως θα ήθελαν πολλοί, από την εμπορευματική –νόμιμη και παράνομη- δραστηριότητα, αλλά από τα κινήματα που εξακολουθούν να ανθούν και να αναπτύσσονται εδώ. Αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα θέλουμε να περιφρουρήσουμε. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη καταστολή για να προστατευθούμε από την ‘εγκληματικότητα’ που σε μεγάλο μέρος της είναι κατευθυνόμενη από το ίδιο το κράτος-παρακράτος. Χρειαζόμαστε ελεύθερους χώρους, ζωντανά κινήματα και κοινωνικά εγχειρήματα που δημιουργούν πυρήνες αντίστασης. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε συνεργασία και αλληλεγγύη για να αντιπαλέψουμε τον κοινό εχθρό, μακριά από περιχαρακώσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. 

Ανακαταλαμβάνουμε το δημόσιο χώρο, κάνουμε την πλατεία και το δρόμο το οργανικό κομμάτι της ζωής των Εξαρχείων που ήταν πάντα. Βρίσκουμε από κοινού τρόπους αντίστασης στην τρομοκρατία του συστήματος, επίσημη και συγκεκαλυμμένη. 

Καλούμε όλους τους κατοίκους και τις συλλογικότητες της περιοχή σε ανοικτή συζήτηση σε χώρο και τόπο που θα ορισθούν από κοινού. Γιατί η προστασία της γειτονιάς και της ζωής μας είναι στο χέρι μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ – ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΜΟΥΣΕΙΟΥ

αναρτήθηκε από Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.