Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Τρόμος και αθλιότητα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας

Σκίτσο: Πάνος Ζάχαρης 


από Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (http://www.smed.gr)
 
Στις πολιτείες έφτασα την εποχή της αναστάτωσης, 
Όταν βασίλευε η πείνα. 
Με τους ανθρώπους έσμιξα την εποχή του αναβρασμού 
Και μαζί τους ξεσηκώθηκα. 
ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ 

Τα όρνια κράζουν «ανομία!»· αλλά δεν πεθάναμε ακόμα, κι έτσι έχουν βαλθεί να ρημάξουν κάθε κοινωνικό και εργατικό κεκτημένο, κάθε κοινωνική και εργατική αντίσταση. Μέσα Φλεβάρη, και ήδη ο λογαριασμός του έτους περιλαμβάνει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και φορολογικές μεταρρυθμίσεις ολικής καταστροφής, που εξυπηρετούν τραπεζίτες, εφοπλιστές και άλλους κεφαλαιοκράτες. Η άγρια καταστολή βάζει συλλήβδην στο στόχαστρο κοινωνικούς αγωνιστές που αντιστέκονται, συνδικαλιστές που αγωνίζονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα, φοιτητές που διαμαρτύρονται ενάντια στους ταξικούς αποκλεισμούς (οι οποίοι διογκώνονται με τη νέα εκπαιδευτική πολιτική στην ανώτερη εκπαίδευση), αγρότες που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης. Η επιστράτευση απεργών έγινε η άμεση απάντηση του κράτους όχι μόνο ως εργοδότη (όπως στην περίπτωση των απεργών του Μετρό), αλλά και ως αδιάντροπου υπερασπιστή του κεφαλαίου (στην περίπτωση των ναυτεργατών). Η κυβέρνηση δεν δίστασε να αποκαλύψει τα σχέδιά της για μια νομοθεσία που ουσιαστικά θα καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την απονοηματοδότηση του ρόλου του συνδικαλισμού, ενώ συγχρόνως με θράσος προετοιμάζει την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. 

Μία εβδομάδα πριν από τη γενική απεργία της 20ής Φλεβάρη, αστυνομικοί, κατόπιν εντολής που είχε δοθεί (σύμφωνα με τον διοικητή του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος) από τα κεντρικά γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, «επισκέφτηκαν» τα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, κατά τη συνάντηση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για να… ελέγξουν την «τήρηση του νόμου και της τάξης». Μία μέρα αργότερα, στη διαμαρτυρία της Νεολαίας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. έξω από το γραφείο του καθηγητή Γ. Μέργου, Γ. Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τις δηλώσεις του για την επερχόμενη νέα μείωση του κατώτατου μισθού, τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν ακόμα και βουλευτές. 

Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2013, λήγουν 42 κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Σε λιγότερο από δύο μήνες λήγει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και από την Πρωταπριλιά του 2013 ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Καιρός να μπει τέρμα στη λεηλασία της ζωής μας, καιρός να τα πάρουμε όλα πίσω. 

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών καλεί τα μέλη του και όλους τους συναδέλφους στην παράσταση διαμαρτυρίας του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων στο Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη», την Παρασκευή 15 Φλεβάρη. Προσυγκέντρωση: συμβολή οδών Κατεχάκη και Μεσογείων, 9:00 π.μ. 

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών 
Τηλ. Επικοινωνίας [νέο]: 6980 972580 
Ηλ. Ταχυδρομείο: syl.smed@gmail.com 

Website: http://www.smed.gr/ 

Forum: http://smed.forumotion.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.