Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ενημέρωση από τη χθεσινή μας εκδήλωση για το θέμα Στέγη


Επιτυχημένη θεωρήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες αλλά και μας τους διοργανωτές η χθεσινή εκδήλωση. Τόσο από άποψη προσέλευσης αλλά κυρίως από άποψη περιεχομένου συζήτησης και ενημέρωσης.

Μετά την εισήγηση της Αλεξ. που ενημέρωσε περιληπτικά για το ιστορικό και τις δράσεις του Δι.Κ.Α. Εξ., ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρα Τσιαφούτη ο οποίος επικεντρώθηκε στο νομικό σκέλος του θέματος Κατασχέσεις-Εξώσεις. Αναφέρθηκε στο νόμο Κατσέλη, στις δυνατότητες αξιοποίησης αυτού του νόμου  αλλά και στις παράλληλες διαδικασίες που δρομολογούνται από τις τράπεζες. Οι ερωτήσεις όπως ήταν αναμενόμενο ήσαν πολλές. 

Μια περίληψη της χθεσινής εισήγησης του εκπροσώπου της ΕΚΠΟΙΖΩ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στη συνέχεια από μέρους μας τοποθετήθηκε ο Θαν. ο οποίος ανέλυσε το πολιτικό μέρος του θέματος. Προέταξε σαν κύριο μέσο αντίστασης στις βλέψεις των τραπεζών την οργανωμένη μας πάλη στοιχισμένη σε μια ξεκάθαρη ιδεολογική γραμμή. Πλήρης η εισήγηση εδώ.

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τον Βαγγ. ο οποίος ενημέρωσε για το αντίστοιχο κίνημα στην Ισπανία, αναφέροντας ότι ξεκίνησε από τους αγανακτισμένους της Μαδρίτης και στο ενεργητικό της δράσης των έχουν δεκάδες αποτροπές πλειστηριασμών και εξώσεων. Ανέφερε ότι το πρόβλημα στην Ισπανία είναι μεγάλο και οξυμένο λόγω της φούσκας ακινήτων που έσκασε πριν μια δεκαετία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πάνω από 350.000 σπίτια έχουν κατασχεθεί και ότι μόλις τώρα η κυβέρνηση ανέστειλε για μια διετία τους πλειστηριασμούς.


Έγινε επίσης παρέμβαση-ενημέρωση από τη Βάσω η οποία ερευνά στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της το θέμα της στέγης στην Αθήνα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις λεγόμενες υποβαθμισμένες γειτονιές (Αγ. Παντελεήμονας, Πατήσια, Κυψέλη, Αττική, Κέντρο) βρίσκονται τα περισσότερα άδεια διαμερίσματα. Πολλά επίσης άδεια διαμερίσματα βρίσκονται στα λεγόμενα υπό ανάπτυξη προάστεια (Σπάτα, Παιανία, Παλλήνη, Γέρακας) λόγω της επιστροφής πολλών κατοίκων κοντά στο κέντρο λόγω του κόστους μεταφοράς.
Αναφέρθηκε επίσης ότι οι τράπεζες -πριν παρέλθει η προθεσμία αναστολής των πλειστηριαμών-παραδίνουν σε γραφεία Real Estate (κυρίως του εξωτερικού) τα στοιχεία των υπό κατάσχεση σπιτιών προκειμένου να βρεθούν οι νέοι "ιδιοκτήτες" τους. Τα κόκκινα δάνεια κατοικίας (στεγαστικά) αυτή τη στιγμή αγγίζουν τις 250.000.


Παρεμβάσεις έγιναν και από τον Κ.Σ, τον Αν, και άλλους ακροατές που συμπλήρωσαν με τις προτάσεις τους τις εισηγήσεις των προηγούμενων.

Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα εξειδικευτούν στα πλαίσια των γενικών μας συνελεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.