Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΝΑΞΟΣ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ «ΑΝΤΙΜΑΜΑΛΟ» ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Στις 25 Σεπτέμβρη υπάλληλοι της ΔΕΗ Νάξου έσπασαν το λουκέτο της αυλόπορτας στον αυτοδιαχειριζόμενο πολιτικό και κοινωνικό χώρο «Αντιμάμαλο» και έκοψαν το ρεύμα. 

Την ίδια περίοδο που ο μεγαλοεκμεταλλευτής Μυτιληναίος με χρέη 1,5 εκατομ ευρώ στη ΔΕΗ πάει στον υπουργό Στουρνάρα και, φυσικά, του χαρίζουν τα μισά, την ίδια στιγμή η ανώνυμη εταιρεία ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε μονάδες νεφροπαθών (στην Αίγινα) θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αρρώστων, καθώς και σε εκατοντάδες σπίτια και μικρομάγαζα φτωχών ανθρώπων. 

Έτσι, για κατανάλωση ρεύματος 4,50 ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ, εισβάλανε στην αυλή του στεκιού σπάζοντας το λουκέτο, έκοψαν το ρεύμα και άφησαν τον χώρο ανοιχτό και εκτεθειμένο μέχρι την επόμενη μέρα που βρέθηκαν σύντροφοι στο χώρο. 

Η εκδικητικότητα της εταιρείας απέναντι σε μια συλλογικότητα που οργάνωσε αρκετές κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια εδώ στη Νάξο δεν μας εκπλήσσει. Η ΔΕΗ Νάξου σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν μπήκε καν στον κόπο -για να είναι έστω νομότυπη- να καλέσει την αστυνομία και προφανώς δεν έχει κανένα πρόβλημα την υποκαταστήσει. 

Στις 27 Σεπτέμβρη, μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης απευθυνθήκαμε στον προϊστάμενο της ΔΕΗ Νάξου να μας δώσει εξηγήσεις για την εισβολή στο χώρο. Ο προϊστάμενος με την αλαζονεία του κρατικού υπαλλήλου-γραφειοκράτη άλλων εποχών κάλυψε απόλυτα την παραβίαση του χώρου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά και την ευθύνη. Δεν παρέλειψε μάλιστα να χλευάσει όλη τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το δήμο για ασφαλιστικά μέτρα μετά από την πίεση του κόσμου. 

Βέβαια η στάση του συγκεκριμένου διευθυντή δεν είναι μεμονωμένη. Η Α.Ε ΔΕΗ έχει προβεί σε πάμπολλες διακοπές ρεύματος σε άπορους και ασθενείς αλλά στα μεγάλα αφεντικά υποκλίνεται και δεν ενοχλεί. Μάλιστα, παρά τη φημολογία ότι θα σταματήσει να είναι εισπράκτορας του κράτους για το χαράτσι, παρόλα αυτά συνεχίζει να το περιλαμβάνει στους λογαριασμούς της εκβιάζοντας όσους δεν έχουν την πληροφόρηση και την αντοχή να αρνηθούν να το πληρώσουν. Η πρακτική του κράτους και της εταιρείας είναι ο εκβιασμός με την απειλή στέρησης ενός αναγκαίου αγαθού και η φιλοσοφία τους απλά συνοψίζεται στο «ό,τι αρπάξουν». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το κίνημα ενάντια στα χαράτσια είχε έντονη παρουσία και δυναμική, το κράτος και η εταιρεία υπαναχώρησαν. Μόλις το κίνημα υποχώρησε, θεωρώντας ότι έχει κερδίσει κάποια από τα ζητούμενα, τότε άρχισε η αντεπίθεση. 

Η ΔΕΗ με τις αυξήσεις και την εκβιαστική πολιτική της είναι ένας από τους σημαντικούς μηχανισμούς σε αυτόν τον πόλεμο ενάντια στην κοινωνία. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να αναπτύξουμε εκ νέου τη δράση μας ενάντια και σ’ αυτό το μέτωπο τώρα που η φτώχεια χτυπάει όλο και πιο βαθιά τα ήδη χειμαζόμενα χαμηλά στρώματα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα βάρβαρα μέτρα οδηγούν όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού στην ανέχεια. 

Αυτή την περίοδο που το κράτος εντείνει την επίθεσή του και απειλεί με εξόντωση την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι απαραίτητο να αντισταθούμε συλλογικά και να αναπτύξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη. 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΕΗ 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ 

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΡΗΜΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ 

Υ.Γ. Ο λογαριασμός του Αντιμάμαλου ήταν σαφώς μεγαλύτερος από 4,50 ευρώ αφού η ΔΕΗ κάνει και τον εισπράκτορα-νταβατζή όχι μόνο για το χαράτσι αλλά για το δήμο και για την ΕΡΤ. Ωστόσο, αυτό που αφορά την κατανάλωση ρεύματος είναι ακριβώς το παραπάνω ποσό.  

Στην Ελλάδα δυστυχώς παίρνουμε δεδομένη την επιβάρυνση του λογαριασμού από άλλα ταμεία παντελώς άσχετα με το ηλεκτρικό, όμως σε άλλες χώρες αυτό είναι αδιανόητο – μάλιστα αυτή την περίοδο το ιταλικό κράτος επιδιώκει να βάλει τα δημοτικά τέλη στο λογαριασμό του ρεύματος και συναντάει την αντίδραση του κόσμου. 

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.